Your Company
Start Gårdar och Torp Historia Handelsbodar Företag Skolor Personer Länkar Kontakt

 

 

Bergmans Ingvaldstorps Handel Konsum Nordkvistens Böneruds Handel Lännäs Handel

Ingvaldstorps Handel

Jag tar gärna emot om du som har gått in på denna sida har något att bidra med.

Gå i så fall till startsidan där du hittar adresser för att kontakta mig.

Ingvaldstorps handel startades av Nordqvist som filial till hans allär i hampetorp, han upprättade även en telefonledning mellan affärerna.

Skräddaren Oskar Ingvald köpte huset och affärsrörelsen 1904 och hade den utarrenderad till 1910.

1953 övertog Ingemar Persson rörelsen som dock stängde 1963.

 

Ingvaldstorps handel, Lännäs

 Publicerad med tillstånd från www.aerobilder.se . och  www.hittaflygbild.nu

65-årig Lanthandel i Lännäs upphör

Befolkningsminskningen huvudorsak


Östernärke har under den sista tioårsperioden drabbats ganska hårt av affärsnedläggelser och innehavarna ha fått söka sig till andra utkomstmöjligheter. I dagarna har turen kommit till den 65-åriga lanthandeln vid Ingvaldstorp i Lännäs, som de sista elva åren drivits av köpma Ingemar Persson. Den sista veckan har utförsäljning pågått, varvid ortsborna haft möjlighet att tillhandla sig varor för sänkta priser.


Anledningen till nedläggningen av den traditionsrika speceri- och diversehandeln är densamma, som i många tidigare fall: befolkningsminskning och därmed sviktande kundunderlag. Den ökande bilismen har f.ö. gett folk större möjligheter att förlägga inköpen till tätorter och städernas storköp. En annan allvarlig faktor är dessutom konkurrensen från kringresande varubussar.

Det är vemodigt när en affär på landsbygden slår igen. Den rymmer många fler minnen än vad butikerna i tätorterna gör. Här har ortsborna för sina många gånger hårt förvärvade slantar kunnat tillhandla sig vad som behövts för livets nödtorft. Men det var inte bara affärer som gjordes, när kunderna hälsade på. Här ventilerades de senaste nyheterna kanske grundligare än på någon annan plats. Här har också under årens lopp många debatter utkämpats kring prästval och bondetåg.


Start 1888


När jag nu upphör med affärsrörelsen är det samtidigt en 65-årig lanthandelstradition som upphör, säger köpman Ingemar Persson. Stockholmsinflyttade köpmannen August Nordqvist som började i Holm & Lundqvists affär vid Åkerslund som biträde byggde upp det här huset och startade affär 1888. Han drev den som filial till huvudaffären i Hampetorp. Som föreståndare vid Ingvaldstorp stod Nordqvists svåger Lars Larsson.

Förre kamreren Gustav Eriksson i Lännäsborg, som väl känner till sin bygd berättar att Nordqvist överlät rörelsen i Ingvaldstorp på 1890-talet till köpman Karl Jakobsson. Som nummer tre i raden kom en köpman Lindersson. Han sålde huset och hela affärsrörelsen 1904 till skräddarmästare Oskar Ingvald, som i sin tur arrenderade ut handelsrättigheterna till Karl Hjärling under sex år.

Från 1910 drev Ingvald själv verksamheten fram till årsskiftet 1952-53, då han överlät verksamheten till den nuvarande ägaren, som alltså blir den som för alltid stänger den dörr som så många ortsbor under de gångna sex decennierna passerat igenom. Vad den 39-årige handlaren skall slå sig på i fortsättningen är inte klart. Först skall jag avveckla det kvarvarande lagret som Ingvar Karlsson i Lännäs handel lovat överta, säger han. Men det kostar att lägga ned en affär också. Kapital som lagts ned för rättigheter och inventarier lär man aldrig få tillbaka

 

 

 Källa NA

 

ingvaldstorp

 

 

 

Kort från Maria Karlsson

 

ingvaldstorp handel 3

 

ingvaldstorps handel

 

handlare_ingvald_med_kalle,_erik_&_arthur

 

Handlare Oskar Ingvald med "knoddarna" Kalle, Erik och Artur Ca 1915

 

ingvaldstorps handel

snöskottning

 

en gammal dam vid ingvaldstorps handel

 

Från Maria Carlsson

Pratts_bensin_Stockholm-2.jpg

De sålde Pratts Bensin som senare blev

standard.png

Standard som senare blev

esso.jpg

Esso som senare blev

statoil.png

Statoil och nu byter till

statoil_circle_k.png

Circle K

 

cecilia_&_oscar_ingvald

 

Bröllopskort på Cecilia & Oskar Ingvald ( Cecilia kallades Celly.

Från Maria Carlsson

 

Ingvaldstorp-handel-VV.jpg

Se även Ingvaldstorps Bilstation