Your Company
Start Gårdar och Torp Historia Handelsbodar Företag Skolor Personer Länkar Kontakt

 

 

Gårdar A - B Gårdar C - D - E Gårdar F - G Gårdar H Gårdar I -J - K Gårdar L Gårdar M Gårdar N Gårdar O - P Gårdar R Gårdar S Gårdar T - U Gårdar V - W -X - Y Gårdar Å -Ä - Ö

Hampetorp

Har även kallats: Hannpatorp(1580), Hampatorp (1594), Håmpetorp (1610) och Hamptorp (1676)

Hampetorp är "centralort" Lännäs, egentligen ligger Hampetorp norr om gamla landsvägen, söder om den är Mosstorp.

I Hampetorp har funnits 3 affärer Bergmans Nordkvistens som efter branden byggdes upp som Konsum

Här ligger även färjelägret till Vinön

 

 kirk381.jpg

 

Vy Vinögatan norr ut mot färjelägret, målad av gårdamålaren Kirkegard

lännäs hampetorp 2

 

 

motiv från hampetorp

 

 

lännäs hampetorp granudden

 

örebro ii och iii vid hampetorp

 

 

lännäs hampetorp flygbild

 

Flygbild över Hampetorp

 

lännäs hampetorp 28

 

vykort parti från hampetorp_edited-1

 

Huset till höger är Nordkvists handel

 

vy hampetorp

 

Konsum nybyggt

hampetorp

 

bränneriet

 

Brännvinsbränneriet i Derbol, Hampetorp är ett unikum i Sverige.  Det märks utmärkt väl att  byggnadsstilen bär anor från  1600-talets Sverige. Husen är av korsvirkestyp och har stengolv och en skorsten som går ner i rummets mitt och mynnar ut i en öppen spis.

 

Lännäsdam gör stor kulturinsats bevarar bränneri och häststation

Fru Margareta Hammarström, Sofielund Lännäs — hon bor nu hos sin bror skomakarmästare Knut Persson i Örebro — har i 30 är utfört en kulturgärning av stora mått. När makarna Hammarström år 1936 köpte ett hästbytarstall vid Hampetorp från slutet av 1700-talet och ett brännvinsbränneri från 1600-talet, startade det kärleksfulla arbetet att år från år restaurera den gamla byggnaderna. Efter att fru Ham­marströms man, Gösta Hammarström gick ur tiden för 17 år sedan, har hon själv kostat på de förstärkningar som de båda kulturhusen krävt.

Tidens tand nöter hårt på gamla ting.

— Jag kommer att fortsätta med att restaurera husen, uppger fru Mar­gareta Hammarström. Jag älskar det gamla. Kan bara inte se husen för­falla. Därtill är de alltför värdefulla.

På 1700-1800-talen blev "hästastationen " ytterst värdefull för malmleveranserna från Brevens bruk. Malmen var tung och hästen blev utpumpad av lassen. Vid Hampetorps hästbytarkurs, fick kusken hästen ut­bytt!

ENDA   I   LANDET

Under Gösta Hammarströms tid blev han kontaktad av ett museum

Stockholm: De ville köpa häststationen. Det fanns vid den tidpunkten endast två sådana stationer kvar i landet.   Men det var då   ...   nu  är kanske Hampetorpsstationen ensamt minne från den tid, då hästens drag­kraft flitigt utnyttjades. Det går ett envist rykte om att Gösta Hammarström ställde ett ulti­matum: Bygger ni upp ett uthus på häststationens ställe, så får ni huset utan kostnad. Det gick museimannen inte med på. Det blev således ingen affär.

Ryktet  återberättas av fru  Marga­reta Hammarströms bror, Nils Persson, Lännäs: Fru Margareta Hammarström:

~ Det   har  Jag   aldrig hört   talas om. Visserligen var det väl mer eller" mindre aktuellt att ett museum skul­le köpa häststationen, eller   rätteli­gen var det museimannen som kom med förslaget att stationen   skulle flyttas från Hampetorp.

—  Vi köpte bränneriet och häststa­tionen av f d kronokamrer Erik Wisell  i Örebro. När vi tillträdde hade troligen brännvinsapparaten förts bort från bränneriet  Än i dag finns det tydliga märken från där  apparaten suttit. Tydligt är att den kombinera­de  bränneri- och tvätteristugan, an­vänts  både  av brännvinsmakare och tvätterskor    samtidigt. Brännvinsav­delningen är inklämd i ena hörnan. Största  delen  av rummet är  avsedd för tvätt.

—  Har aldrig vitterhetsakademien varit inkopplad?

—  Nej.  Det har jag inte brytt mej om. Jag klarar underhållet själv. Jag är  mycket fäst vid husen, har varit det  i alla tider, säger fru Hammar­ström.

FILMINSPELNING

Båda husen är sverigebekanta. dels igenom en film som följde upp de forna malmtransporterna och dels genom kunniga hembygdsvårdares artiklar i fackpressen. Den prestation som fru Hammar­ström gjort genom de 30 åren bor­de ovillkorligen uppmuntras. Det är självfallet långt ifrån vanligt att en enskild "ser om sina hus" på ett så­dant kärleksfullt sätt

Reportage: LARRY SÄHRENDAL

 

 

häststationen hampetorp

 

Byggnaden idag april 2013

 

bränneriet hampetorp 1

 

Bränneribygnaden april 2013